Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας με την οστεοχόνδρωση

Οστεοχονδρίτιδα της σπονδυλικής στήλης

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής ή, αντίθετα, η σωματική υπερφόρτωση, οι τραυματισμοί και οι διαταραχές της στάσης του σώματος έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη σπονδυλική στήλη. Το αποτέλεσμα είναι η οστεοχόνδρωση, μια χρόνια εκφυλιστική-δυστροφική ασθένεια των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Σε έναν βαθμό ή άλλο, η παθολογία υπάρχει σε κάθε ηλικιωμένο άτομο, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχει μια τάση για μια πρόωρη εμφάνιση της νόσου - σε άτομα ηλικίας 30-40 ετών. Παρά το γεγονός ότι η οστεοχόνδρωση είναι μια μη αναστρέψιμη ασθένεια, οι εκδηλώσεις της μπορούν να μειωθούν και η ποιότητα ζωής μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Θα μιλήσουμε για το τι μπορείτε να κάνετε στη συνέχεια.Τι είναι η οστεοχόνδρωση;

Με την ασθένεια, παρατηρείται παραμόρφωση και καταστροφή των σπονδύλων. Επιπλέον, εμφανίζονται ατροφικές αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους - ισοπεδώνουν, ρήγουν και παύουν να εκτελούν λειτουργίες απορρόφησης κραδασμών. Ως αποτέλεσμα, τα σπονδυλικά σώματα μπορούν να αγγίξουν και να συμπιέσουν τα νευρικά άκρα. Η παθολογία συνοδεύεται από πόνο, περιορισμό της κινητικότητας των αρθρώσεων και άλλα συμπτώματα.

Ανάλογα με την περιοχή της βλάβης, διακρίνεται η οστεοχόνδρωση των αυχενικών, θωρακικών και οσφυϊκών περιοχών. Τις περισσότερες φορές, εμφανίζεται η ασθένεια του πρώτου και του τρίτου τύπου - στις ζώνες κατά τη μετάβαση των στατικών και κινητών τμημάτων της σπονδυλικής στήλης. Είναι οι σπόνδυλοι του λαιμού και της κάτω πλάτης που υφίστανται αυξημένο στρες και, ως αποτέλεσμα, εκφυλιστικές αλλαγές.

Αιτίες της νόσου

Η σωματική αδράνεια και οι κακές συνήθειες προκαλούν την εμφάνιση οστεοχόνδρωσης

Η οστεοχόνδρωση ονομάζεται συχνά ασθένεια του πολιτισμού. Η ζωή ενός σύγχρονου ατόμου δεν απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα, τόσοι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα όπως ο μειωμένος μυϊκός τόνος. Οι αδύναμοι μύες δεν μπορούν να στηρίξουν τη σπονδυλική στήλη στη σωστή θέση και αρχίζουν προβλήματα στάσης. Εάν προσθέσουμε σε αυτό τα στατικά φορτία στη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια της καθιστικής ή μόνιμης εργασίας, καθώς και το υπερβολικό βάρος και τις κακές συνήθειες, τότε ο λόγος για την ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης σε πολλά άτομα κάτω των 40 ετών γίνεται σαφής.
Η εμφάνιση της νόσου διευκολύνεται από:

 • τραυματισμοί στην πλάτη
 • υπερφόρτωση κατά την ανώμαλη προπόνηση αντοχής ·
 • σκύψτε όταν περπατάτε, τη συνήθεια να καθίσετε άνισα.
 • συχνή ανύψωση βαρών με φορτίο στην πλάτη και όχι στα πόδια.
 • φορτία σοκ στη σπονδυλική στήλη (για παράδειγμα, στους οδηγούς μεταφοράς).

Επιπλέον, η οστεοχόνδρωση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης, ορισμένων ασθενειών του ενδοκρινικού συστήματος, καθώς και άλλων ασθενειών του μυοσκελετικού συστήματος. Κατά την ανάπτυξή της, η παθολογία περνά από διάφορα στάδια, επομένως είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προσοχή στις παραμικρές αλλαγές στην ευημερία.

Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας

Ένα από τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης είναι ο πόνος στην πλάτη.

Το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης της νόσου είναι η χόνδρωση. Σε αυτό το στάδιο, οι εκφυλιστικές αλλαγές επηρεάζουν μόνο τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Λίγοι από τους ασθενείς δίνουν προσοχή στα συμπτώματα της χόνδρωσης:

 • μικρός κανονικός πόνος στην πλάτη και στον αυχένα.
 • ελαφρά δυσκολία στροφής του κεφαλιού.
 • διαταραχές της στάσης του σώματος (στάση, ανύψωση του ενός ώμου σε σχέση με τον άλλο, κάμψη της κάτω πλάτης προς τα εμπρός, κ. λπ. ).
 • γρήγορη κόπωση.

Αυτά τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν σε νεαρή ηλικία (20-25 ετών), αλλά δεν προκαλούν σοβαρή δυσφορία. Πιο έντονα συμπτώματα οστεοχόνδρωσης εμφανίζονται μετά από περίπου 35 χρόνια λόγω της ανάπτυξης επιπλοκών. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ασθενείς παρατηρούν ήδη έντονο πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι τοπικός και μακρινός.

Σε περίπτωση βλάβης της αυχενικής μοίρας

Σε περίπτωση βλάβης στην οσφυϊκή μοίρα

 • εμβοές, ζάλη
 • επιδείνωση της όρασης
 • πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και της βρεγματικής περιοχής
 • μούδιασμα και ένταση στον αυχένα το πρωί.
 • διαταραχές του λόγου, μειωμένη ευαισθησία της γλώσσας
 • πόνος και μούδιασμα στην περιοχή των λαιμών και των ώμων.
 • ακτινοβολώντας πόνο από το λαιμό και την ωμοπλάτη στον αγκώνα και τα δάχτυλα.
 • τραβώντας, μερικές φορές αιχμηρούς πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης και του ιερού, που δεν εξαφανίζονται ακόμη και τη νύχτα.
 • εάν επηρεάζεται το ισχιακό νεύρο, το σύνδρομο πόνου ακτινοβολεί στους γοφούς.
 • μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στην πυελική περιοχή.
 • περιορισμός της κινητικότητας, δυσκολία στο περπάτημα, αλλαγή της θέσης του σώματος σε ύπτια θέση.

Διάγνωση της οστεοχόνδρωσης

Ένας νευρολόγος διαγνώζει την οστεοχόνδρωση με ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης

Η ασθένεια ανιχνεύεται από έναν νευρολόγο ή σπονδυλολόγο με βάση τα παράπονα των ασθενών και τα δεδομένα από διάφορες εξετάσεις:

 • Ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης και το ξεχωριστό τμήμα της σε δύο προβολές.
 • μαγνητική τομογραφία (MRI).

Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτεί έναν θεράποντα και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων σχετικά με χρόνιες παθήσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα ή να επιδεινώσουν την πορεία της οστεοχόνδρωσης. Για παράδειγμα, ο πόνος κάτω από την ωμοπλάτη και τον κορμό μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις.


Δισκία και βιταμίνες για οστεοχόνδρωση

Για την ανακούφιση του πόνου, την εξάλειψη των μυϊκών σπασμών και τη μείωση της φλεγμονής, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αναλγητικά με τη μορφή χαπιών και ενέσεων. Η μακροχρόνια χρήση χαπιών δεν επιτρέπεται, καθώς ενδέχεται να εμφανιστούν παρενέργειες. Σύμφωνα με τις οδηγίες, μπορείτε να πάρετε φάρμακα για όχι περισσότερο από 5-7 ημέρες στη σειρά, μετά τις οποίες απαιτούνται άλλα μέτρα.

Όταν οι νευρικές ρίζες συμπιέζονται σε διάφορα μέρη της σπονδυλικής στήλης, όχι μόνο μπορεί να εμφανιστεί πόνος, αλλά και κράμπες, μυϊκή ένταση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η απάντηση του σώματος στον πόνο. Τα μυοχαλαρωτικά συνταγογραφούνται για να χαλαρώσουν τους μυς. Σύμφωνα με τις οδηγίες, τα κεφάλαια αυξάνουν τη ροή του περιφερικού αίματος, μειώνουν τους σπασμούς και τους σπασμούς.

Με χόνδρωση και οστεοχόνδρωση, οι κατεστραμμένοι χόνδροι ιστοί και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χρειάζονται ειδική διατροφή και αποκατάσταση. Για τους σκοπούς αυτούς, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει χονδροπροστατευτές. Τέτοια φάρμακα απαιτούν μακροχρόνια χορήγηση, η πορεία της θεραπείας είναι συνήθως τουλάχιστον δύο μήνες.

Με την οστεοχόνδρωση, ο τροφικός ιστός επιδεινώνεται συνήθως, ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει ημικρανίες και άλλες επιπλοκές. Για τη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας του αίματος, συνταγογραφούνται αντισπασμωδικά και αγγειοδιασταλτικά. Τα φάρμακα βοηθούν στην αποκατάσταση της τριχοειδούς ροής του αίματος, λόγω του οποίου, με την πάροδο του χρόνου, η ευαισθησία του δέρματος αποκαθίσταται εάν έχει διαταραχθεί.

Για την οστεοχόνδρωση και άλλες ασθένειες της σπονδυλικής στήλης και του μυοσκελετικού συστήματος, οι βιταμίνες συνταγογραφούνται χωρίς αποτυχία. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι PP, ή νικοτινικό οξύ. Το φάρμακο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, εξασφαλίζει την κανονική πορεία των οξειδωτικών και των αντιδράσεων μείωσης στους ιστούς.

Εκτός από τη βιταμίνη PP, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ρετινόλη, τοκοφερόλη, βιταμίνες Β κ. λπ.

Αποκλεισμοί για οστεοχόνδρωση

Αναισθητικό αποκλεισμό για οστεοχόνδρωση

Εάν εμφανιστούν σοβαροί μυϊκοί πόνοι, επηρεάζοντας την κίνηση και επηρεάζοντας την απόδοση ενός ατόμου, τότε εφαρμόζονται αποκλεισμοί. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός εγχέει το φάρμακο απευθείας στην προβολή των νευρικών ινών της σπονδυλικής στήλης.

Η ανακούφιση από τον πόνο και τις κράμπες συμβαίνει αμέσως, αλλά αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Ο ασθενής χρειάζεται μια ολοκληρωμένη θεραπεία που εξαλείφει όχι μόνο τα συμπτώματα, αλλά και τις αιτίες της παθολογίας. Ανάλογα με τις ενδείξεις, στον ασθενή μπορεί να συνταγογραφηθούν χάπια, αλοιφές, φυσιοθεραπεία κ. λπ.


Αλοιφές που βοηθούν στην οστεοχόνδρωση

Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της χρήσης δισκίων και να εξαλειφθεί ο πόνος, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αναλγητικά και αλοιφές θέρμανσης. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στην πληγείσα περιοχή, δηλαδή αυξάνοντας τη διατροφή των ιστών.

Υπάρχουν λιγότερο επιθετικές αντιφλεγμονώδεις αλοιφές, το φάρμακο των οποίων διεισδύει βαθιά στους ιστούς, καταστέλλοντας τις φλεγμονώδεις διεργασίες και εξαλείφοντας τον πόνο.

Όταν η φλεγμονώδης διαδικασία έχει υποχωρήσει, επιτρέπεται η χρήση χονδροπροστατευτικών με τη μορφή αλοιφών. Παρά το γεγονός ότι αυτά είναι φάρμακα για εξωτερική χρήση, είναι σε θέση να σταματήσουν τις εκφυλιστικές διεργασίες στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, οι χονδροπροστατευτές διεγείρουν την παραγωγή ενδοαρθρικών εκκρίσεων και έχουν ήπια αναλγητική δράση.

Οι σύνθετες αλοιφές στοχεύουν στη μείωση της φλεγμονής, στην ανακούφιση του πόνου, στην πρόληψη θρόμβων αίματος και στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών. Ταυτόχρονα, οι αλοιφές ευρέος φάσματος συνταγογραφούνται συνήθως με προσοχή, καθώς κάθε ασθενής μπορεί να έχει ορισμένες αντενδείξεις σε ένα από τα αποτελέσματα μιας τέτοιας θεραπείας.

Παρά τη διαθεσιμότητα των αναφερόμενων φαρμάκων στα φαρμακεία, είναι αδύνατο να τα αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή και αυτοθεραπεία. Κάθε φάρμακο έχει ένα συγκεκριμένο εύρος ενδείξεων και αντενδείξεων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Βότανα για επούλωση λουτρών για οστεοχόνδρωση

Θεραπευτικά λουτρά για οστεοχόνδρωση

Η θεραπεία με νερό είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα σε άλλες θεραπείες για ασθένειες των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης. Τα λουτρά με την προσθήκη βοτάνων και αλατιού βοηθούν στη μείωση της συχνότητας των οξέων επιθέσεων πόνου και έχουν γενικό αποτέλεσμα ενίσχυσης. Μπορείτε να προσθέσετε στο νερό:

 • θαλασσινό αλάτι
 • εκχύλισμα κωνοφόρων
 • άρκευθος

Διατροφή και διατροφή για την οστεοχόνδρωση

Η σωστή διατροφή για την οστεοχόνδρωση

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες βοηθούν στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Η οστεοχόνδρωση μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερβολικό βάρος. Η μείωση του σωματικού βάρους μειώνει το άγχος στον ιστό της σπονδυλικής στήλης και του χόνδρου.

Με την οστεοχόνδρωση, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την περιεκτικότητα σε θερμίδες των τροφίμων και να προτιμάτε προϊόντα φυτικής προέλευσης. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρος, κοβάλτιο, σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο.

Μπορώ

Είναι αδύνατο

Ζελέ κρέας και ψάρια ποικιλιών με χαμηλά λιπαρά, ζελέ, ζωμοί κρέατος με χαμηλά λιπαρά.

Τηγανητό κρέας και ψάρι, παντοπωλεία, καπνιστό κρέας, λουκάνικα, μπέικον.

Γάλα με χαμηλά λιπαρά, τυρί cottage, σκληρά τυριά, κουάκερ γάλακτος.

Βαριά κρέμα, ξινή κρέμα, μαργαρίνη.

Λάχανο, τεύτλα, σαλάτες, καρότα, ντομάτες, αγγούρια, μπρόκολο, πιπεριές.

Ραπανάκι, γογγύλια, ραπανάκι, σέλινο, βότανα.

Μαύρο ψωμί.

Αρτοσκευάσματα, ψωμί λευκού αλευριού και ψωμάκια.

Ποτά γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση, φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών, smoothies, τσάι από βότανα.

Γλυκά ανθρακούχα ποτά, έντονο μαύρο τσάι και καφέ, αλκοόλ.

Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί.

Μαρινάδες και τουρσιά.

Ζελέ μούρων και φρούτων.

Γλυκά γλυκά.

Η οστεοχόνδρωση είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό στα πρώτα σημάδια ασθένειας, οπότε η συνταγογραφούμενη θεραπεία θα είναι πιο αποτελεσματική. Οι ασθένειες της σπονδυλικής στήλης είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν αργά. Με προχωρημένη οστεοχόνδρωση, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση. Ταυτόχρονα, μην τα παρατάτε. Η σύγχρονη ιατρική και φαρμακολογία προσφέρουν επαρκή μέσα για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς με μυοσκελετικούς παθήσεις μπορούν να διατηρήσουν καλή υγεία και να απαλλαγούν γρήγορα από οξείες επιθέσεις.