Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Τώρα δεν υπάρχουν σχεδόν άνθρωποι ηλικίας άνω των 25 ετών που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη. Μία από τις πιο κοινές παθολογίες είναι η βλάβη στους σπονδύλους του λαιμού, η οποία, εάν δεν αντιμετωπιστεί, προχωρά αναπόφευκτα και προκαλεί όλο και περισσότερη ενόχληση στον ασθενή.

Τι είναι η οστεοχόνδρωση

μασάζ αυχένα για αυχενική οστεοχόνδρωση

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στις αρθρώσεις και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Με την πρόοδο της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας, αρχίζουν να εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • μειωμένη οπτική οξύτητα και ακοή.
 • μούδιασμα της γλώσσας
 • με μια αιχμηρή στροφή του λαιμού, σκοτεινιάζει στα μάτια, ζάλη.
 • Στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ένας έντονος πόνος γίνεται αισθητός, ο οποίος μπορεί να εκπέμψει στους ναούς και το στέμμα.
 • πόνος στην αυχενική μοίρα και στους ώμους, διαταραχή του ασθενούς ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου και επιδείνωση από κίνηση ή άσκηση.
 • δυσκαμψία στο λαιμό, ειδικά το πρωί.
 • πίεση στο στέρνο.
 • δύσπνοια, αίσθημα έλλειψης αέρα.

Λόγω του γεγονότος ότι ο νωτιαίος μυελός δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, το εύρος κίνησης, καθώς και η ευαισθησία των άνω και κάτω άκρων, μειώνεται σημαντικά.

Αιτίες της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Η προδιάθεση για οστεοχόνδρωση του λαιμού είναι κληρονομική. Επιπλέον, κοινές αιτίες ανάπτυξης παθολογίας είναι:

 • μη ισορροπημένη διατροφή
 • σκολίωση;
 • πλατυποδία;
 • VSD;
 • στρες;
 • τραυματισμοί και μώλωπες της σπονδυλικής στήλης
 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα
 • ρευματισμός;
 • καθιστική ζωή;
 • υπέρβαρος.

Αναφορά! Ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης είναι η παραβίαση του μεταβολισμού των ορυκτών, η οποία μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια ασβεστίου ή ορμονική διαταραχή. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά αυτήν την παθολογία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Διαγνωστικά

Για να προσδιοριστεί ο βαθμός εκφυλιστικών αλλαγών στη σπονδυλική στήλη, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες διαγνωστικές μέθοδοι:

 1. Υπερηχογράφημα Doppler της καρωτίδας και των σπονδυλικών αρτηριών. Σας επιτρέπει να εντοπίσετε σπασμωδικά αγγεία, καθώς και παραβίαση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό.
 2. Ακτινογραφία για τον έλεγχο της λειτουργίας των οργάνων ακοής.
 3. Υπέρηχος.
 4. CT και MRI της κεφαλής και του τραχήλου της μήτρας. Διεξάγεται για να εκτιμηθεί η περιοχή της βλάβης, να ελεγχθεί η θέση των μεσοσπονδύλιων δίσκων και να εντοπιστεί συμπίεση του νωτιαίου μυελού και των αιμοφόρων αγγείων.
 5. Εξέταση αίματος.
 6. Ακτινογραφία σε πρώιμο στάδιο παθολογίας.
 7. Ηλεκτρονευρομυογραφία που δείχνει την παρουσία φλεγμονής, τσίμπημα και βλάβης των νεύρων.
 8. Διπλή σάρωση των αγγείων της κεφαλής.

Αναφορά! Όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται πιο βολικά σε ένα μέρος, όπου οι διαγνωστικές διεξάγονται χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό.

Ποιος γιατρός αντιμετωπίζει

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα αυχενικής οστεοχόνδρωσης, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως τη θεραπεία. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν νευρολόγο. Ο ειδικός θα κάνει μια εξέταση και στη συνέχεια θα παραπέμψει τον ασθενή στις απαραίτητες μελέτες.

Σπουδαίος! Η διεξαγωγή χειροκίνητης θεραπείας και άλλων τύπων θεραπείας χωρίς προκαταρκτική διάγνωση απειλεί με τραυματισμούς και επιδείνωση υφιστάμενων προβλημάτων.

Μέθοδοι θεραπείας

Μόλις γίνει η διάγνωση, ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει στη θεραπεία. Κορυφαίοι ειδικοί εργάζονται στο κέντρο θεραπείας και αποκατάστασης, οπότε η πιθανότητα επιπλοκών είναι ελάχιστη.

Η κύρια μέθοδος θεραπείας της οστεοχόνδρωσης του λαιμού είναι η χειροκίνητη θεραπεία. Ο ειδικός κάνει ένα μασάζ που χαλαρώνει το λαιμό και τους ώμους, επαναφέρει τους σπονδύλους και τις αρθρώσεις στη φυσική τους θέση και εργάζεται για την ομαλοποίηση της ροής των λεμφών και της κυκλοφορίας του αίματος.

Η χειροκίνητη θεραπεία συνδυάζεται συχνά με θεραπευτικές ασκήσεις για τονωτικό μυϊκό λαιμό. Επιπλέον, η φαρμακευτική αγωγή και η φυσιοθεραπεία χρησιμοποιούνται για να απαλλαγούν από την παθολογία.

Αποτελέσματα

Ως αποτέλεσμα της θεραπείας, τα άκρα των νεύρων απαλλάσσονται από τσίμπημα, η σπονδυλική στήλη σταθεροποιείται και ο πόνος εξαφανίζεται ή μειώνεται. Ένας χειροπράκτης μπορεί να ισιώσει τους σπονδύλους και να αυξήσει την απόσταση μεταξύ των χαλασμένων δίσκων, εξαλείφοντας έτσι την τριβή.

Σπουδαίος! Η οστεοχόνδρωση 2 και 3 βαθμών δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Ωστόσο, η θεραπεία και η αποκατάσταση θα επιτρέψουν στον ασθενή να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαταραγμένες λειτουργίες της σπονδυλικής στήλης.

Αποκατάσταση και αποκατάσταση τρόπου ζωής

Στο κέντρο θεραπείας και αποκατάστασης, πραγματοποιείται όχι μόνο η διάγνωση και η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας, αλλά και τα μέτρα αποκατάστασης. Ο ασθενής αφήνει το κέντρο υγιές και έτοιμο να επιστρέψει στον συνήθη τρόπο ζωής το συντομότερο δυνατό.

Η αποκατάσταση στοχεύει όχι μόνο στην αποκατάσταση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, αλλά και στην πρόληψη βλάβης σε υγιείς ιστούς. Το πρόγραμμα καταρτίζεται λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της παθολογίας και την παρουσία επιπλοκών. Οι διαδικασίες φυσικοθεραπείας, μασάζ, θεραπεία άσκησης, εφαρμογές λάσπης έχουν αποδειχθεί καλά. Εάν ο ασθενής εξακολουθεί να έχει συμπτώματα παθολογίας, έχει συνταγογραφηθεί αποκλεισμός φαρμάκων.

Τρόπος ζωής με αυχενική οστεοχόνδρωση

Για να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου, πρέπει να ακολουθηθούν οι ακόλουθες συστάσεις:

 • αλλάξτε τη θέση του σώματος τουλάχιστον κάθε μισή ώρα.
 • Μην σηκώνετε φορτίο βάρους άνω των 5 kg ·
 • περπατώντας περισσότερο, κάνοντας φυσιοθεραπεία, κολύμπι, Πιλάτες
 • Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε τσάντα, αλλά σακίδιο.
 • όταν είστε καθιστικοί, κάντε διαλείμματα δέκα λεπτών κάθε ώρα.

Σπουδαίος! Η θέση του ανθρώπινου σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να κοιμηθείτε στην πλάτη σας, σε ένα ορθοπεδικό στρώμα μέτριας σκληρότητας και ένα ορθοπεδικό μαξιλάρι. Σε αυτήν την περίπτωση, το κεφάλι και ο λαιμός πρέπει να βρίσκονται στο μαξιλάρι, και οι ώμοι πρέπει να είναι στο στρώμα.

Η θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης είναι πιο αποτελεσματική σε πρώιμο στάδιο, οπότε δεν πρέπει να αναβάλλετε μια επίσκεψη σε έναν νευρολόγο. Είναι όμως δυνατόν να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ανεξάρτητα από το βαθμό βλάβης στις αρθρώσεις και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Για αυτό, είναι σημαντικό να μην χάνετε χρόνο και να ακολουθείτε τις συστάσεις ενός ειδικού.