Αρθρώσεις γόνατος

Οι ορθοπεδικοί τραυματιστές πραγματοποιούν διαγνωστικά εμπειρογνωμόνων (ακτινοβολία, εργαστήριο), συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, ενδοαρθρικές ενέσεις, θεραπεία PRP, κυτταρικές τεχνολογίες αναγεννητικής ιατρικής κ. λπ. ) και υψηλής τεχνολογίας χειρουργική θεραπεία της γοναρθρίωσης (αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος) - αρθροσκόπηση, ενδοπροσθετική, οστεοτομία . . .

Η γονόρθρωση παρατηρείται σε κάθε δέκατο άτομο άνω των 55 ετών, κάθε τέταρτο αυτών των ασθενών, οδηγεί σε αναπηρία.

Έως και το 80% των ασθενών με αρθροπάθεια στο γόνατο αναφέρουν μείωση της ποιότητας ζωής.

Η διάρκεια της λειτουργίας μιας σύγχρονης ενδοπρόθεσης αρθρώσεων στο γόνατο 10 χρόνια μετά την επέμβαση είναι 99%, μετά από 15 χρόνια - 95%, μετά από 20 χρόνια - 90%.

Γιατί εμφανίζεται αρθρώσεις της άρθρωσης του γόνατος;

 • Τις περισσότερες φορές, η αιτία της ανάπτυξης της νόσου είναι τραυματισμοί στο γόνατο, ιδιαίτερα επαναλαμβανόμενοι (βλάβη στους μηνίσκους, εξάρθρωση, κατάγματα, αιματώματα, κ. λπ. ).
 • Συχνά επαναλαμβανόμενες μικροτραύμες της άρθρωσης δρουν με παρόμοιο τρόπο κατά τη διάρκεια αθλητικής προπόνησης, με συνεχή εργασία «στα πόδια».
 • Το υπερβολικό σωματικό βάρος δημιουργεί αυξημένο αξονικό φορτίο και καταστρέφει την άρθρωση.
 • Μια εκφυλιστική-δυστροφική διαδικασία στην άρθρωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από φλεγμονώδεις ασθένειες (αρθρίτιδα με ουρική αρθρίτιδα, ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα).
 • Ενδοκρινικές ασθένειες, αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα (για παράδειγμα, εμμηνόπαυση), μεταβολικές διαταραχές επιδεινώνουν τις παθολογικές αλλαγές στην άρθρωση.

Κύρια συμπτώματα της άρθρωσης του γόνατος

 • Με γοναρθρώσεις 1 βαθμού - στο αρχικό στάδιο της νόσου, υπάρχει περιοδικός πόνος στην άρθρωση του γόνατος μετά την άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα), ο οποίος εξαφανίζεται μετά την ανάπαυση. Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία κοινή παραμόρφωση, περιορισμός της κινητικότητας.
 • Σταδιακά, οι πόνοι γίνονται πιο συχνά και χειρότεροι, ειδικά όταν ανεβαίνετε και κατεβαίνετε τις σκάλες, καθώς και στην αρχή του περπατήματος μετά από μια μακρά συνεδρίαση (πόνοι εκκίνησης).
 • Με τη γοναρθρόπτωση, ο πόνος βαθμού 2 στο γόνατο γίνεται σταθερός υπό φορτίο, εξαφανίζεται μόνο μετά από μακρά ανάπαυση, ο ασθενής περνάει όταν περπατά.
 • Όταν κινείστε, εμφανίζεται μια ένταση στην άρθρωση. Το εύρος κίνησης στην άρθρωση του γόνατος είναι περιορισμένο (όταν κάμπτεται "σε όλη τη διαδρομή" υπάρχει έντονη πόνος).
 • Κατά την εξέταση της περιοχής της άρθρωσης, μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο, παραμόρφωση.
 • Με το DOA της άρθρωσης του γόνατος βαθμού 3, το οποίο αντιστοιχεί σε σοβαρή γοναρθρόπτωση, ο πόνος στην άρθρωση ενοχλεί ακόμη και σε ηρεμία, δεν επιτρέπει να κοιμηθεί, το εύρος κίνησης μειώνεται σημαντικά, οι ασθενείς περπατούν σε λυγισμένα πόδια, υπάρχει έντονη παραμόρφωση της άρθρωσης του γόνατος (πόδι σχήματος Ο ή σχήματος Χ).
στάδια αρθρώσεων της άρθρωσης του γόνατος

Διαγνωστικά

 • Η συνέντευξη και η εξέταση από έναν τραυματολόγο-ορθοπεδικό γιατρό αποκαλύπτει τυπικά σημάδια εκφυλιστικών-δυστροφικών παθήσεων της άρθρωσης (πόνος στην ψηλάφηση, περιορισμός της κινητικότητας, crepitus, παραμόρφωση, παρουσία συλλογής στην άρθρωση).
 • Πραγματοποιείται εξέταση ακτινογραφίας της άρθρωσης του γόνατος (προσδιορίζεται η στένωση του χώρου των ακτίνων Χ, η παρουσία οστεοφυτών, η υποχρονική σκλήρυνση), εάν είναι απαραίτητο, υπολογιστική τομογραφία της άρθρωσης.
 • Η υπερηχογραφική εξέταση της άρθρωσης μπορεί να ανιχνεύσει την αραίωση του χόνδρου στην άρθρωση, τις αλλαγές στους συνδέσμους, τους μύες, τους μαλακούς ιστούς γύρω από την άρθρωση, τη φλεγμονώδη συλλογή στην κοιλότητα της άρθρωσης, τις αλλαγές στο menisci.
 • Οι πιο ακριβείς πληροφορίες παρέχονται μέσω απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού της άρθρωσης του γόνατος, η οποία αποκαλύπτει αλλαγές στον ιστό του χόνδρου και των οστών, τους συνδέσμους, τους μηνίσκους, την αρθρική μεμβράνη, γεγονός που καθιστά δυνατή τη διαφοροποίηση της μετατραυματικής αρθροπάθειας της άρθρωσης του γόνατος και της αρθρίτιδας, ενός όγκου επεξεργάζομαι, διαδικασία.
 • Η διαγνωστική παρακέντηση και η αρθροσκόπηση της άρθρωσης του γόνατος, καθώς και η εργαστηριακή εξέταση του αρθρικού υγρού που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, χρησιμοποιείται ευρέως στη διάγνωση ασθενειών των αρθρώσεων.

Θεραπεία της γοναρθρώσεως

Η θεραπεία της αρθροπάθειας του γόνατος εξαρτάται από το στάδιο της νόσου.

Συντηρητικός

ένεση στην άρθρωση του γόνατος

Στα αρχικά στάδια της DOA, είναι δυνατή μια επιτυχημένη σύνθετη συντηρητική θεραπεία, που στοχεύει στη διακοπή της φλεγμονής, στην αποκατάσταση του χόνδρου, στην εξάλειψη του πόνου, στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας των αρθρώσεων:

 • Θεραπευτικό και προστατευτικό καθεστώς - είναι απαραίτητο να περιοριστεί το φορτίο στην άρθρωση, για να διασφαλιστεί η ηρεμία.
 • Συντηρητική φαρμακευτική αγωγή της γοναρθρώσεως:
  • τη χρήση αναλγητικών, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, χονδροπροστατευτικών ·
  • τοπική χρήση ναρκωτικών με τη μορφή αλοιφών, πηκτωμάτων.
  • ενδοαρθρική ένεση ενδοαρθρική ένεση ενός ξεχωριστά επιλεγμένου συνδυασμού φαρμάκων, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει ορμονικούς παράγοντες για ταχεία ανακούφιση της φλεγμονής, παρασκευάσματα με βάση το υαλουρονικό οξύ για την αναπλήρωση αρθρικού υγρού κ. λπ.
  • Θεραπεία PRP - ενδοαρθρικές ενέσεις PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια).
 • Μέθοδοι αναγεννητικής ιατρικής - ενδοαρθρικές ενέσεις αυτόλογων κυττάρων του στρωματικού-αγγειακού κλάσματος, κύτταρα - πρόδρομοι ιστών χόνδρου, που λαμβάνονται από τον δικό τους λιπώδη ιστό.
 • Μασάζ, φυσιοθεραπεία, χειροκίνητη θεραπεία.
 • Υποχρεωτική χρήση της φυσικής θεραπείας με ένα σύνολο ασκήσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην άρθρωση, αυξάνοντας το εύρος κίνησης.

Χειρουργικός

χειρουργική θεραπεία της αρθροπάθειας

Αρθροσκόπηση γονάτου

Με έντονες αλλαγές στην άρθρωση (προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, τραυματικά ελαττώματα), οι ορθοπεδικοί τραυματιστές εκτελούν χειρουργική θεραπεία της αρθροπάθειας της άρθρωσης του γόνατος χρησιμοποιώντας αρθροσκόπηση (χειρουργικές επεμβάσεις στον μηνίσκο, χόνδρος, αφαίρεση του "αρθρικού ποντικού", συνανοκτομή κ. λπ. ).

Αρθροπλαστική γονάτου

Εάν άλλες μέθοδοι θεραπείας είναι αναποτελεσματικές, πραγματοποιούμε αρθροπλαστική γονάτου χρησιμοποιώντας σύγχρονες προθέσεις από τους καλύτερους κατασκευαστές του κόσμου. Είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για να ανακουφίσετε τον ασθενή από τον πόνο και να αποκαταστήσετε την κινητικότητα και μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

Στην εποχή μας, δεν έχει νόημα να υποφέρουμε πόνο και δυσφορία λόγω πόνου στις αρθρώσεις. Οι σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος σε σχεδόν οποιοδήποτε στάδιο. Επισκεφθείτε το γιατρό σας και εκμεταλλευτείτε τις υπάρχουσες ευκαιρίες.