Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια παθολογική κατάσταση στην οποία εμφανίζονται εκφυλιστικές αλλαγές στα οστά και τους χόνδρους ιστούς.

Η δυστροφία των μεσοσπονδύλιων δίσκων μπορεί να αναπτυχθεί μετά από 30 χρόνια, ενώ μέχρι την ηλικία των 40-45 παρατηρείται ότι στεγνώνουν και συμπιέζονται.

Στη σπονδυλική στήλη, υπάρχουν 7 αυχενικοί σπόνδυλοι, που αποτελούνται από σώμα, διεργασίες και οστική αψίδα. Στο κέντρο του σπονδύλου υπάρχει μια τρύπα στην οποία βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός. Τα μεμονωμένα στοιχεία της σπονδυλικής στήλης διασυνδέονται μέσω των μεσοσπονδύλιων δίσκων που σχηματίζονται από τον πυρήνα, τον ινώδη δακτύλιο και το ενδιάμεσο στρώμα - την πλάκα υαλίνης (χόνδρος). Οι αυχενικοί σπόνδυλοι, με το μικρότερο πάχος δίσκου, εφαρμόζονται σφιχτά ο ένας στον άλλο. Οι μύες στην περιοχή του λαιμού είναι αρκετά ανεπαρκώς αναπτυγμένοι, με αποτέλεσμα, με τακτική άσκηση, μπορεί να συμβεί μετατόπιση των δίσκων, όπου συμπιέζονται τα αγγεία και οι νευρικοί κορμοί.

Η ασθένεια στην ανάπτυξή της περνά σε διάφορα στάδια, κατά τα οποία η σπονδυλική στήλη υφίσταται παθολογικές αλλαγές:

στάδια ανάπτυξης της οστεοχόνδρωσης

1 βαθμός οστεοχόνδρωσης

Χαρακτηρίζεται από την έναρξη της καταστροφής των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Σχηματίζονται ρωγμές στον ινώδη δακτύλιο, διαταράσσεται η αντοχή και η ελαστικότητα του δίσκου, το ύψος του μειώνεται, λόγω του οποίου οι νευρικές ρίζες συμπιέζονται. Εμφανίζεται ένας χαρακτηριστικός πόνος. Μερικές φορές στο στάδιο 1 (προκλινικό) τέτοιος πόνος μπορεί να απουσιάζει και η οστεοχόνδρωση εμφανίζεται με μέτρια δυσφορία στον αυχένα.

2 βαθμός οστεοχόνδρωσης

Εάν η οστεοχόνδρωση του 1ου βαθμού δεν θεραπεύτηκε ή η θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική, τότε προκύπτει μια χρόνια πάθηση, που είναι ο 2ος βαθμός οστεοχόνδρωσης. Ο πόνος γίνεται σταθερός, η καταστροφή και η συμπίεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου συνεχίζεται και οδηγεί σε μικρές εξάρσεις των αυχενικών σπονδύλων. Με αυχενική οστεοχόνδρωση σε αυτό το στάδιο, μπορεί να αναπτυχθεί σύνδρομο πτώσης της κεφαλής. Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και το άτομο πρέπει να κρατήσει το κεφάλι σε σταθερή θέση για να μειώσει τον πόνο.

3 βαθμός οστεοχόνδρωσης

Ο ινώδης δακτύλιος καταστρέφεται σχεδόν, γεγονός που οδηγεί σε επιπλοκές της οστεοχόνδρωσης - προεξοχή (σύντηξη) του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή της μεσοσπονδύλιου κήλης. Στο στάδιο 3 της οστεοχόνδρωσης, η ένταση του πόνου μπορεί να μειωθεί, καθώς ο προσβεβλημένος χόνδρος ιστός στον μεσοσπονδύλιο δίσκο απλά δεν υπάρχει πια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πηγή πόνου, αλλά παραμένει το τσίμπημα των νευρικών ριζών, οπότε ο πόνος όχι μακριά.

Αιτίες της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Με την ηλικία, ο πυρήνας του μεσοσπονδύλιου δίσκου χάνει τα αποθέματα υγρασίας και γίνεται επίσης λιγότερο ελαστικό. Δεδομένου ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σημαντικά μετά από 50 χρόνια, η διαδικασία αναγέννησης σε δίσκους με αδύναμη παροχή αίματος σταματά. Σε νεαρή ηλικία, η υποδυναμία διαδραματίζει τον κύριο ρόλο στην εμφάνιση οστεοχόνδρωσης στην αυχενική μοίρα - έναν παθητικό τρόπο ζωής, την απουσία σωστά οργανωμένης σωματικής δραστηριότητας.

Παράγοντες που συμβάλλουν στις διαταραχές του κυκλοφορικού στους αυχενικούς σπονδύλους και στον μεσοσπονδύλιο χώρο είναι:

 • μακρά οδήγηση αυτοκινήτου?
 • να εργάζεστε σε υπολογιστή, να κάθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε οποιαδήποτε θέση.
 • τακτική άρση βαρών ·
 • συνθήκες εργασίας που περιλαμβάνουν ξαφνικές κινήσεις, περιστροφή του λαιμού.
 • παραβίαση της στάσης του σώματος
 • τραυματισμοί στον αυχένα και το κεφάλι
 • μετατόπιση δίσκου ως αποτέλεσμα αθλητικής προπόνησης.
 • υπέρβαρο, οδηγώντας σε υψηλό φορτίο στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και δυσλειτουργία της αυχενικής σπονδυλικής στήλης.
 • κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή (λόγω βλαπτικής επίδρασης στις μεταβολικές διεργασίες) · στρες;
 • υποθερμία του λαιμού (για παράδειγμα, απουσία μαντίλι κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου).
 • κοιμάται σε ψηλά ή πολύ μαλακά μαξιλάρια.
 • κληρονομικότητα (οικογενειακό ιστορικό σπονδυλικής νόσου).

Τα κοινά συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης του λαιμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ζάλη, πόνος που μοιάζει με ημικρανία στο κεφάλι (οξεία), καθώς και θαμπός, πιεστικός πόνος στο λαιμό (τραχηλγία), ο οποίος μπορεί να αυξηθεί με την κίνηση της κεφαλής
 • οσφυαλγία (οξύς πόνος που εξαπλώνεται στην πλάτη ή τον βραχίονα)
 • αίσθημα καύσου στην πλάτη, καρδιά
 • δυσκαμψία του λαιμού, των χεριών (ειδικά των χεριών)
 • μειωμένη κινητικότητα και μούδιασμα του αυχένα το πρωί.
 • μια αίσθηση σφυγμού στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
 • προσωρινό σκοτάδι στα μάτια, θόρυβος στο κανάλι του αυτιού, μερικές φορές λιποθυμία
 • πάχυνση του δέρματος στη σπονδυλική στήλη λόγω του πολλαπλασιασμού του συνδετικού ιστού.

Διαγνωστικά

Τις περισσότερες φορές, η διάγνωση του γιατρού ακούγεται σαν "οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης του 2ου βαθμού. "Γιατί αμέσως το δεύτερο; Το γεγονός είναι ότι ο πρώτος βαθμός δεν μπορεί να διαγνωστεί λόγω πολύ ασθενών συμπτωμάτων. Κατά τη διάρκεια μιας προκαταρκτικής εξέτασης, ο γιατρός καθορίζει πόσο επηρεάζεται η σπονδυλική στήλη. Γι 'αυτό, ο ασθενής εξετάζεται σε διαφορετικές θέσεις: σε οριζόντια θέση, κάθεται, στέκεται, γέρνει. Μετρώντας τους σπονδύλους, ο ειδικός καθοδηγείται από τους ανατομικούς κανόνες και καθορίζει το βαθμό της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής σπονδυλικής στήλης. Η εξέταση δεν περιορίζεται σε οπτική εξέταση - η σπονδυλική παραμόρφωση είναι εύκολα ψηλαφητή με το χέρι. Η ψηλάφηση καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό του εντοπισμού του πόνου και της έντασης της έντασης των παρασπονδυλικών μυών. Όμως, ωστόσο, προκειμένου η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας να φέρει τα θετικά της αποτελέσματα, είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε εξέταση υλικού. Υπολογιστική τομογραφία, ακτινογραφία, απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού - όλες αυτές οι μέθοδοι κάνουν τη διάγνωση απόλυτα ακριβή και σας επιτρέπουν να επιλέξετε τη βέλτιστη μέθοδο θεραπείας.

Θεραπεία

Πώς να θεραπεύσετε την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας; Αυτή είναι η λανθασμένη διατύπωση της ερώτησης, πιο σωστά - πώς να θεραπεύσετε την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, καθώς είναι εντελώς αδύνατο να θεραπευτεί η οστεοχόνδρωση. Αλλά είναι πολύ πιθανό να σταματήσει η διαδικασία της καταστροφής του ιστού του χόνδρου, των μεσοσπονδύλιων δίσκων, να απαλλαγούμε από τον πόνο και την ταλαιπωρία. Αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο εάν η θεραπεία ξεκίνησε σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Ως εκ τούτου, είναι τόσο σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό εγκαίρως.

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας πρέπει να είναι ολοκληρωμένη.

Η θεραπευτική αγωγή μπορεί να παρουσιαστεί ως εξής:

 • φάρμακα της ομάδας NSAID (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) για την ανακούφιση της φλεγμονής.
 • αντισπασμωδικά - για την ανακούφιση του σπασμού.
 • Παυσίπονα;
 • Βιταμίνες Β;
 • ρεφλεξολογία;
 • ασκήσεις φυσικοθεραπείας (θεραπεία άσκησης) - εξαλείφει τον πόνο και τη φλεγμονή.
 • θεραπευτικό μασάζ - αποκαθιστά την παροχή αίματος, ανακουφίζει από την ένταση.
 • βελονισμός και βελονισμός.

Όμως, η πιο σημαντική μέθοδος θεραπείας της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας είναι η φυσική δραστηριότητα.

Πρόληψη ασθενείας

Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, συνιστάται:

 1. όταν η καθιστική εργασία, φροντίστε να κάνετε διαλείμματα πέντε λεπτών κάθε ώρα, αποφύγετε το άγχος στο λαιμό,
 2. μην κάνετε ξαφνικές κινήσεις στο κεφάλι, παρακολουθήστε τη στάση του σώματος,
 3. αποφύγετε την υποθερμία,
 4. άσκηση, κολύμπι, φαγητό σωστά,
 5. ο ύπνος πρέπει να είναι σε σταθερό στρώμα και σε χαμηλό μαξιλάρι: η γωνία κάμψης του λαιμού δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 15 μοίρες,
 6. μετά από 25 χρόνια, αποφύγετε τα σοκ στη σπονδυλική στήλη (άλμα, τρέξιμο).